Oplæg fra release om arbejdet med lydbogen

Kender I det – man synes selv at man har fået en rigtig god idé, og så kan man ikke lade være med at tale med sine venner om det. Måske er ideen ikke så realistisk, men det kunne bare være super fedt hvis…

Nå, sådan en snak havde jeg med min aktivist-kammerat. En virkelig god idé – som jeg håbede at en eller anden ville tage op.

Han lyttede relativt uanfægtet og kommenterede så – ”Yearh, that’s a good idea, what are you doing next Wednesday?”

Jeg troede ikke at man bare kunne kaste sig ud i sådan et projekt, og da slet ikke jeg. Men denne her nye kammerat, jeg lige havde mødt, han virkede sgu reel nok.

Hvis han turde tro på det, så turde jeg også!

Nu, 9 måneder senere, er vi blevet færdige og klar til at sende det frit ud i æteren.

Undervejs har projektet vokset sig til et venskab imellem en belgier og en dansker, været et selvtillidsprojekt for mig og idéen om brugen er blevet mere defineret.

Det projektet her det er, det er et bevis på, at man ikke skal være så bange for at kaste sig ud i nye ting – man lærer undervejs!

Og laver fejl… Og griner så meget at man må lære hinanden spanske gloser midt i det hele for at blive alvorlige nok igen til at fortsætte.

Vi håber at produktet også er blevet godt nok til at vores kammerater der er blinde, ordblinde eller bare synes bedre om at lytte end at læse, kan holde ud at bruge tid sammen med min stemme, min aktivist-kammerats lydoptagelser og Alexander Berkmans fine og tilgængelige introduktion til anarkismen.

Jeg er i hvert fald blevet meget inspireret af at tilbringe så meget tid sammen med Berkman – ord for ord, nogle gange gentaget rigtig mange gange.

I skal i hvert fald have mange tak for at I vil komme i dag og fejre rigtig mange timers DIY-projekt sammen med os.

Folkekøkkenet har været så seje at lave lækker mad til os og de har oven i det været så søde at bage lækre kager til os og hvis man bagefter har lyst, er baren nedenunder åben til en øl eller vand.

Herefter blev de første 1 minut og 42 sekunder af “Kapitel H – Det er ideerne, det drejer sig om” (s. 61-62 i bogen) afspillet:

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan det kan være, at statsmagt og kapitalisme stadig eksisterer på trods af alle de onder og alt det besvær, de skaber i verden? Hvis du har, må dit svar have været, at det er fordi folk støtter disse institutioner, og de støtter dem, fordi de tror på dem. Sagens kerne er, at det nuværende samfundssystem hviler på folkets tro på, at det er godt og nyttigt. Det er grundlagt på ideerne om autoritet og privat ejendomsret. Det er idéer, som opretholder samfundssystemer. De fremherskende idéer kommer til udtryk i form af statsmagt og kapitalisme. Idéer er det fundament, institutionerne er bygget på. En ny social struktur må have et nyt fundament – må baseres på nye idéer. Hvordan man end ændrer formen på en institution, vil dens karakter og betydning forblive det samme. Som dét fundament den er bygget på. Iagttag nøje livet, og du vil se sandheden i dette. Der er mange slags statsmagt i verden, men deres sande natur er den samme alle vegne, såvel som deres effekt er den samme: Det betyder altid autoritet og underkastelse. Hvad får staterne til at eksistere? Er det hærene og flå- derne? Ja, men kun tilsyneladende. Hvad opretholder hæ- rene og flåderne? Det er folks tro på, at statsmagten er nødvendig. Det er den almindelige accepterede idé om behovet for en statsmagt, som er det virkelige og solide fundament. Tag den idé eller tro væk, og ingen regering vil vare én dag længere” (A. Berkman (2010) Anarkismens ABC: 61-62).