Anarkismens ABC: Fuld tekst

I 2010 genudgav aktivister fra Bogcaféen Barrikaden Alexander Berkmans klassiske indføring i anarkisme fra 1929 med gennemgående rettelser af den oprindelige danske oversættelse fra 1970erne, som var et gammelt hæfte skrevet på telex-maskine, til en mere nutidig grammatik og ordlyd.

Klik på linket herunder for at downloade Alexander Berkmans Anarkismens ABC som .pdf

Alexander Berkman. Anarkismens ABC

I 1920’ernes USA var anarkistbevægelsen under belejring og hundredevis af anarkister var blevet udvist, bl.a. til Sovjetunionen, hvor det hemmelige politi til gengæld ofte fik dem smidt i fængsel eller ligefrem henrettet. Det var i dette klima, at den jødiske anarkistføderation i New York bad Alexander Berkman – en af samtidens mest aktive anarkister – om at skrive en introduktion til anarkismen, der skulle kunne læses af alle. Man håbede, at en letlæst fremstilling i et ligefremt sprogbrug kunne overbevise folk om at støtte anarkisterne eller i hvert fald bedre deres blakkede ry i befolkningens øjne.

Resultatet blev Anarkismens ABC, der udkom i 1929 (med originaltitelen Now and After: The ABC of Communist Anarchism) som en let-tilgængelig fremstilling af anarkismens grundlæggende tanker og som netop på grund af sit ligefremme sprog og ukomplicerede forklaringer hurtigt blev en klassiker, der er blevet trykt i mange forskellige udgaver sidenhen.

Det var dog først i 1973 at værket forelå i en dansk oversættelse, oversat af et kollektiv og udgivet af AT Tryk i et begrænset oplag, som længe har været udsolgt og svær at opdrive. Da der generelt mangler bøger om anarkisme på dansk – og i særlig grad lettilgængelige indføringer – var vi nogle aktivister i og omkring Ungdomshusets bogcafé, der for et års tid siden satte os for at genudgive Berkmans klassiker. Dette indebar ikke bare en indscanning og korrekturlæsning af den gamle oversættelse, men også en gennemgående revision af oversættelsens sprog, der i mellemtiden var kommet til at lyde noget støvet og gammeldags, stik imod værkets ånd.

Den nye udgivelse udkom i december 2010 på forlaget Hydra Bøger. Udgivelsen har været ganske populær, og vi er nu på vores tredje oplag. Bogen er udgivet på non-profit-basis under en Creative Commons-licens og ethvert overskud går til at udgive andre bøger på dansk om anarkisme og beslægtede emner.

142 sider, ISBN-13: 978-87-994119-0-0. Hydra Bøger.